Smoking overhemden

Een smokinghemd is anders dan een mooi net overhemd. Een smokingoverhemd heeft officieel een opstaande boord (vadermoordenaar), maar tegenwoordig is het ook toegestaan om een smokinghemd te dragen met een gewone boord (new kent). Onder een smoking wordt een overhemd gedragen met dubbele manchetknopen en een blinde sluiting. Dit laatste betekent dat de knopen van het overhemd niet zichtbaar zijn. Bij een smoking overhemd draag je een vlinderdas (een stropdas kan echt niet). Je hebt voor gestrikte vlinderdassen, maar wil je het goed aanpakken dan kies je voor een zelfstrikker. Volgens de etiquette is een smoking shirt uitgevoerd in de kleur wit. Tegenwoordig zie je steeds vaker ook in het zwart of beige (wordt ook gebruikt als trouw overhemd).

Smokingoverhemden bestaan al zeer lang, maar gelukkig gaan ook deze met de tijd mee. Sinds een paar jaar zijn er van onder andere Arrow, Profuomo, Eterna, Olymp etc ook strijkvrije smokingoverhemden verkrijgbaar. Het voordeel hiervan is dat u gedurende de hele dag/ avond er goed uitziet, geen kreuken in uw overhemd na het zitten tijdens een lang diner. Een strijkvrij smoking overhemd is verkrijgbaar bij de betere heren mode (online) winkels.

Dubbele manchetten en manchetknopen

De ene smoking verschilt niet veel van de andere, model en kleur is vaak gelijk. Wilt u zich onderscheiden van de rest op een subtiele manier? Dan kunt u dit doen met mooie manchetknopen. Manchetknopen zijn tegenwoordig in een grote diversiteit verkrijgbaar; rond of vierkant, goud of zilver, staal of gevlochten. Dit zijn enkel de simpele verschillen, maar u kunt ook uw eigen manchetknoop laten ontwerpen met initialen of wanneer u een golfliefhebber bent manchetknopen in de vorm van een golftas dragen. Manchetknopen zijn niet alleen functioneel, maar ook een waar sieraad.

Een complete outfit bestaat dus uit een smoking, smoking overhemd,vlinderdas en manchetknopen.