Strijkvrije overhemden bestaan al heel lang

Misschien denk je dat het strijkvrije overhemd pas recent is uitgevonden. Maar dan vergis je je. Al in het begin van de vorige eeuw kwamen de eerste strijkvrije overhemden op de markt. In die tijd was strijken nog een bezigheid waar een huisvrouw of bediende uren mee zoet was. Het strijkijzer moest steeds op de kachel worden opgewarmd. Dan kon er even mee worden gestreken totdat het weer was afgekoeld en een nieuwe opwarmperiode volgde. Daarbij moest je dan ook nog heel goed opletten dat het strijkijzer niet te warm was voor de stof zodat je schroeiplekken kreeg in je kleding en deze meteen niet meer gedragen kon worden. Het was in deze tijd dat de eerste strijkvrije overhemden op de markt kwamen. Dit scheelde in het huishouden natuurlijk enorm veel werk.

Aanvankelijk alleen voor de elite
Toen strijkvrije overhemden pas op de markt kwamen waren ze alleen weggelegd voor de elite. De prijs was hoog en dat kon een gewone arbeider zich niet veroorloven. Een overhemd kostte dan al snel een heel weekloon en dat kon natuurlijk niet. Meestal maakte de vrouw zelf overhemden van stoffen die ze op de markt kocht. Alleen de rijkeren konden het zich veroorloven om haute couture te kopen bij toonaangevende modehuizen en kleermakers. Daar waren ook de eerste strijkvrije overhemden bij. Sommige merken van toen bestaan vandaag de dag nog steeds. Dit zegt natuurlijk veel over de kwaliteit die ze leveren.

Strijkvrije overhemden voor iedereen
Tegenwoordig zijn de prijzen van strijkvrije overhemden sterk gedaald. De productiekosten liggen veel lager en dus kunnen deze overhemden voor flink lagere prijzen worden aangeboden. Dat maakt deze kledingstukken natuurlijk bereikbaar voor een flink grotere doelgroep. Tegenwoordig is een groot deel van de herenoverhemden en damesblouses strijkvrij. Als dit het geval is dan staat dit in de meeste gevallen in de omschrijving van het product vermeld.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.